voordelige rolluiken en zonwering reparatie in en om AMSTERDAM

Blog Post

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen

Nee, niet weer een artikel over “Niets erin, niets eruit” en het weren van inbrekers. In dit artikel vind je informatie over hoe je door beter te zorgen voor je rolluiken, de levensduur van je motor en andere vitale onderdelen kunt sparen.

Een van de grootste veroorzakers van schade aan de rolluiken, is “te veel weerstand” bij het oprollen van het luik. Als het luik niet soepel en vrij kan lopen, zorgt dit ervoor dat de motor harder moet werken. Aangezien de motor is afgestemd op het gewicht dat hij moet dragen (deze berekening heeft je leverancier simpel gezegd voor je gedaan; afmetingen x materiaal = +/-gewicht, en bij zo’n gewicht hoort dan een benodigde trekkracht), zorgt het harder moeten werken voor een overbelasting. Dit kunnen de motoren niet hebben. Helaas is het ook nog eens zo dat een TE zware motor ook sneller slijt, waardoor je er vanuit mag gaan dat je leverancier geen “overcapaciteit” heeft geplaatst en je dus echt zelf een handje moet helpen. In figuurlijke zin.

Op de foto bij dit artikel zie je onder de kast van het rolluik, dat de lamellen er schuin onder hangen. Aangezien je zeker weet dat de bak waterpas hangt (ja installateurs van rolluiken zijn pro’s! ) betekent dit dus dat de lamellen scheef hangen. Dat is gemakkelijk te zien als je weet waar je op moet letten! Dit is heel veel voorkomend, en het betekend vrijwel altijd dat er iets mis is, daar waar het luik in afgerolde stand, leunt. Het gebeurt dat er een tak of stok onder gewaaid is, dat er per ongeluk een steen onder geschoft is, of wat ook best wel eens voor wil komen: dat de ondergrond weggezakt is, zoals je op de foto hieronder kunt zien.

Ook hier zie je dat het luik links verder uit de rails komt, dan rechts, wat betekent dat hij links lager hangt dan rechts. Als je weet waar je op moet letten, snel te zien en ineens is het iets dat je aan kunt gaan pakken. Loop dus regelmatig een rondje om je huis als de luiken dicht zijn, zodat je preventief kunt kijken of er ergens een luik verkeerd hangt. Hangt een luik scheef, zorg dan dat het weer “recht” kan leunen in afgerolde toestand. Indien het luik enigszins zweeft en je niet veel aan de ondergrond kunt doen, zorg dan dat er “stoppers” in je rails komen, zodat je luik aan weerszijde op dezelfde hoogte steunt.

Pas ook op dat je geen tuinmeubels of andere spullen te dicht bij je luiken neerzet. Vroeg of laat leunt iemand er overdag tegen, waardoor het aan het einde van de dag je rolluik blokkeert en mogelijk in 1 keer je ophanging beschadigt (de meeste motors blijven namelijk gewoon doordraaien, ook al kan het rolluik zelf niet meer verder). Gebeurt het toch eens dat er iets onder staat en je had toevallig dit artikel al gelezen, stop dan direct het luik met de afstandsbediening. Loop dan naar het luik toe, ondersteun het op een manier dat het recht hangt en probeer het weer op te laten rollen. Fingers crossed! Want de kans is groot dat je al te laat bent, maar met een beetje geluk rolt het luik weer omhoog. Is dit laatste niet het geval en hoor je flinke tikken of klappen uit de kast van je rolluik komen, was je te laat, begeleid dan je luik maar voorzichtig naar beneden en neem contact met ons op of een bel een andere reparateur om de rolluik ophangingen te komen repareren.

Een ander probleem waar je op mag letten is: leunen de luiken nog waarop ze horen te leunen. In sommige situaties komt een luik klem te zitten, waardoor het (ook al hangt het recht) toch meer weerstand ervaart dan goed is voor het luik. Ook dit zal je aan moeten pakken. Controleer gerust eens af en toe hoe de luiken lopen, want ook het geluid zal je een hoop vertellen. Als een luik te veel weerstand ondervindt, hoor je het harder werken, meer kermen en kraken dan de andere luiken.

Als je dan toch aan het luisteren gaat, luister dan ook eens of er luiken zijn die als ze helemaal afgerold of opgerold zijn, nog even een aantal seconden na-“brommen”. Dit kan erop duiden dat nadat ze volledig afgerold of opgerold zijn, “denken” nog verder te moeten. Omdat dit laatste niet meer kan, ondervinden ze ook hiervan onnodige weerstand, hetgeen weer slecht is voor de motor. Je moet dan echt de eind punten van je rolluik motor af laten stellen.

Wat er gebeurt als je dit soort problemen niet aanpakt, is dat (afhankelijk van hoe groot de weerstand is), over een periode van een paar weken of maanden, de motor dusdanig belast wordt, dat deze het zal begeven. Eerst zul je dan het luik nog een handje kunnen helpen en op een bepaald moment zal er dan geen beweging meer in te krijgen zijn, waardoor het luik dicht blijft en je de rolluik motor zult moeten laten repareren of vervangen. Ook hebben de ophangingen erg te lijden en deze kunnen afbreken, verwringen, of losschieten. Al met al is dit super slecht voor de levensduur van onderdelen in en aan je rolluiken, dus voorkomen is echt veel beter (en goedkoper) dan genezen.

Probeer weerstanden weg te nemen en laat je rolluik tijdig afstellen, om te voorkomen dat het helemaal stuk gaat. Kom je hier zelf niet helemaal uit, laat dan even een reparatiedienst komen om je te helpen.

Related Posts