voordelige rolluiken en zonwering reparatie in en om AMSTERDAM

Blog Post

Stormschade aan je rolluik voorkomen

Stormschade aan je rolluik voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen zegt men altijd. Tja als het qua weer er eens hard aan toe gaat, gaat die regel ook zeker op. Er kan namelijk bij harde storm wel iets mis gaan met je rolluik. Het kan uit de geleiders waaien, of erger nog… het kan met geleiders en al van je muur afwaaien. Beide situaties zullen voor mij niet de eerste en niet de laatste keren zijn dat ik ze meemaak. Maar wat kun je er tegen doen?

enorm sterke wind
Bescherm je rolluiken tegen storm schade

Tegen sommige zaken kun je niet veel doen helaas, omdat je vooral afhankelijk bent van de vakkundigheid van de installateur. Heeft je installateur bijvoorbeeld geen schroeven gebruikt die speciaal gemaakt zijn voor buiten, zullen de schroeven na verloop van tijd gaan roesten en zwak worden. Een flinke rukwind kan dan net de genadeslag zijn die het luik van je muur trekt. Is je muur erg onregelmatig of heb je behoorlijk diepe voegen, en heeft de installateur geen voetenbank (of kit) gebruikt om een en ander af te sluiten, zal de wind achter je luik kunnen komen, maar geen uitweg vinden en dus druk op het pantser (de lamellen) zetten. Deze zaken zijn vooral gevoelig als er OP de muur gemonteerd is. als er in de dag (binnen de muren) gemonteerd is, zal je minder snel last hebben van bovenstaande issues, maar nog steeds zijn er zaken waarmee je rekening kunt houden om te voorkomen dat je toch last krijgt van storm-schade.

Als het stevig waait, weet ik doorgaans vrijwel zeker dat ik in de navolgende dagen meerdere telefoontjes mag verwachten met het verzoek de schade vooroorzaak door de wind te herstellen. Vrijwel altijd had de schade voorkomen kunnen worden. Ik heb hier een aantal tips waarop je kunt letten.

Open of Dicht, niet half-open!
Zorg dat je rolluik niet half open staat. Bij hevige winden kun je erop wachten dat de wind achter het pantser komt en het pantser naar buiten de rails uit drukt. Hoe groter het luik, des te groter is de kans dat het pantser naar buiten waait. Aan weerszijden is immers de diepte van de rails ongeveer 2 centimeter. Echter zal het panters aan beide zijden ook ruim een halve (tot een hele) centimeter speling hebben. Het aluminium van je rolluik is behoorlijk buigzaam, hoe groter het oppervlakte, des te gemakkelijker zal het pantser ver genoeg kunnen verbuigen om uit de geleiders te schieten. Om deze reden verkoop ik zelf nooit een rolluik breder dan 3,80m (maximale hoogte is dan 1,80m). Simpelweg omdat een en ander te kwetsbaar wordt. boven 3,30m raad ik meestal al aan om ook andere alternatieven te bekijken.

Rolluik op de muur, dan bij voorkeur open als het hard waait
Is je rolluik op de muur gemonteerd, moet je een beetje beter opletten, omdat (zoals ik hierboven al aangaf) er meer mogelijkheden voor de wind zijn om achter het luik te komen. Wind achter het pantser geblazen wordt, wil eruit en de zwakste plek van je installatie zal het begeven als te veel wind tegelijk naar een uitgang zoekt. Laat daarom als je geen angst hebt dat je glas het zal begeven (met dubbel glas ben je doorgaans veiliger dan je denkt), het rolluik bij voorbaat open als het hard waait. Hierdoor belast je de installatie en het pantser niet onnodig (zwaar).

Preventieve maatregelen treffen
Je kunt een aantal zaken doen en controleren om de kans op schade te verkleinen.
– Zit het luik op de muur en zie je dat er geen maatregelen zijn getroffen om wind niet door voegen of onregelmatigheden naar binnen te laten, kit dan bij voorkeur de ruimte tussen muur en geleiders dicht. je kunt dit met een transparante sanitair kit doen, waardoor de kit nauwelijks zichtbaar is.
– Controleer of het pantser (de lamellen) in gesloten stand goed rusten, is dit niet het geval, verhelp het issue dan. Vaak wordt er een aluminium strip onder het luik geplaatst als een soort “valse vensterbank”. Dit aluminium profiel wordt gebruikt om het rolluik te laten rusten in gesloten stand. Nu kan het voorkomen dat de installateur net niet goed gemeten heeft en een te ondiepe strip heeft geplaatst, waardoor het luik met een beetje kracht over de strip heen kan worden geduwd. De wind kan dit soort kracht produceren. Mocht dit het geval zijn, moet je aan beide zijden van het luik zorgen dat de lamellen nooit aan de onderzijde uit de geleiders kunnen lopen. Dit kan bijvoorbeeld met een afsluit-dop in de geleider, of simpelweg door onder het uiteinde van de geleider een schroef te plaatsen die de uitgang van de geleider blokkeert (let erop dat je schroeven voor buiten gebruikt. Ook kan het wel eens voorkomen dat het aluminium profiel los komt. Zet het dan weer goed vast.

Repareren
Is het je ondanks het opvolgen van bovenstaande tips toch overkomen dat het pantser uit de geleiders is gewaaid, laat dan een professional (zoals ik of een van mijn vele collega’s), langskomen om het probleem te verhelpen. We zullen niet alleen zorgvuldig zorgen dat het luik weer in de geleiders wordt geplaatst, maar we achterhalen ook wat de oorzaak is geweest en proberen deze weg te nemen. Indien nodig proberen we beschadigingen te herstellen. Gaat u toch zelf aan de slag, gebruik dan in geen geval meer geweld dan nodig om de boel te herstellen.

Related Posts