voordelige rolluiken en zonwering reparatie in en om AMSTERDAM

Blog Post

Afwegingen bij aanschaf van rolluiken

Afwegingen bij aanschaf van rolluiken

Als je eindelijk besloten hebt om nieuwe rolluiken aan te gaan schaffen, zul je al gauw merken dat je door de bomen het bos niet ziet. Er zijn zoveel opties en mogelijkheden, dat je niet weet waar je moet beginnen. Het psychologische effect van te veel opties is dat je bang begint te worden dat als je niet voor de allerbeste opties gaat, dat je later spijt zult krijgen. Dus ga je maar voor het beste? En wat is dan het beste? Wij hebben voor jou een lijstje afwegingen bij aanschaf van rolluiken.

Wat is jouw reden om rolluiken aan te schaffen?

Daar begint het namelijk allemaal mee. Wat wil je bereiken door rolluiken op te hangen? Bij mij thuis hangen de luiken om meerdere redenen. De slaapkamers verdienen verduistering ‘s-nachts en zonwering overdag in de zomer. De begane grond kon wel wat extra beveiliging en zonwering gebruiken. Omdat het huis op een hoek staat wordt de zolder vreselijk koud in de winder en bloedheet in de zomer, dus een beetje isolatie en zonwering was wel op zijn plaats. Woon je dicht langs een weg of spoorrails, kan geluidsisolatie een afweging zijn en zo zijn er nog wel wat redenen te bedenken. Bij het maken van je keuzes zal ongetwijfeld ook budget een belangrijke rol spelen.

Afwegingen voor het materiaal

Laten we beginnen met de materiaal keuze, want het type materiaal bepaalt vervolgens het gewicht van het rolluik. Hierdoor kun je gaan berekenen wat voor motor je zult nodig hebben. Dus we beginnen bij het begin.

In Nederland kennen we eigenlijk maar 1 type lamellen; de aluminium lamellen. Ga je verder naar het zuiden of kijk je bij onze Ooster buren, zal je ook nog wel kunststof en zelfs houten lamellen tegen komen, maar deze isoleren minder goed, wegen meer (en hebben dus een zwaardere motor nodig) en veroorzaken meer geluidsoverlast bij sterke wind. Je zou dus niet noodzakelijk op zoek hoeven naar een leverancier van dit soort lamellen. Mocht je nou echt gecharmeerd zijn van hout, zijn er ook aluminium lamellen leverbaar met een hout structuur erop. Bel me gerust voor meer informatie, want ik kan deze gewoon leveren.


Aluminium lamellen: In Nederland is dit veruit de meest populaire soort lamellen. Deze lamellen zijn verkrijgbaar in vrijwel alle kleuren (een aantal basis-kleuren is wat goedkoper dan minder gangbare kleuren) en met een beetje onderhoud kun je bij deze lamellen verkleuring en “het weer erin” voorkomen. De aluminium lamellen zijn perfect als je als doel hebt om de boel goed te verduisteren of inbrekers te vertragen/weren.

Er zit behoorlijk wat kwaliteit verschil in de verschillende typen aluminium lamellen en helaas is het met rolluiken vaak wel zo dat goedkoper, ten koste van de kwaliteit gaat. Kwaliteit in de zin dat inferieurere producten na verloop van tijd oprekken en lamellen gemakkelijker van elkaar losschieten (een compleet nieuw pantser/lamellen kopen, is dan de enige optie). Ook voor isolatie van temperatuur en geluid zal een goedkopere kwaliteit lamel minder voor je doen. Helaas is het dus zo met de lamellen dat goed koop op de langere termijn duurkoop is. Hetzelfde geldt voor de motoren in de rolluiken, waarover later meer. De aluminium lamellen wegen doorgaans zo’n 4 tot 7 kilo per vierkante meter. Rolluik FIX levert maar 1 type lamel; een zeer sterke lamel van hoogwaardige kwaliteit, met een hoge isolatie waarde. Bij het inmeten brengen we een kleuren staal mee, zodat je uit een grote hoeveelheid kleuren kunt kiezen

Afwegingen voor bediening

Er zijn een grote hoeveelheid verschillende bedieningen. Ieder met voor- en na-delen. Ga je voor een handmatige bediening? (en welke dan?) of ga je voor een motor? en wat voor type motor dan?

Allereerst de handmatige bedieningen. Veruit de meest populaire handmatige bediening is het “band”. Het band gaat via een gat in de muur naar het rolluik en rolt zich binnen op in een “bandopwinder”. Het voordeel van deze bediening is dat het in de aanschaf een stuk goedkoper is, echter kleven er wel wat nadelen aan, waar niet iedereen van op de hoogte is. Afhankelijk van de afmetingen van het rolluik, kan het wat zwaar zijn om het rolluik open te doen, waardoor dit voor wat oudere mensen vaak een minder goede optie is. Band is wel slijtage gevoelig, waardoor het doorgaans om de 1,5 – 3 jaar vervangen moet worden en dus op de lange termijn niet bepaald voordeliger is.
Naast het gewone band is er ook de optie van een “koord”, wat oogaanschijnlijk sterker is, maar in werkelijkheid even snel slijt, maar wat lastiger vast te houden is, waardoor het luik minder gemakkelijk open getrokken kan worden. Dit laatste is overigens weer op te lossen met een speciale handgreep voor koorden.
Dan zijn er nog de staaldraad windwerken en de oogwindwerken, die door middel van een soort zwengel het luik kunnen op- en af-winden. dit zijn echter tijdrovende en intensieve opties, die minder slijtage gevoelig zijn, maar wel weer wat prijziger in de aanschaf

Dan komen we bij de motorische bediening. Rolluik FIX adviseert altijd om voor een motorische oplossing te gaan. Dat is enerzijds omdat het prijsverschil met handmatige oplossingen tegenwoordig niet meer vreselijk groot is en anderzijds omdat het plezier van je rolluik er alleen maar groter door wordt. Met de komst van de zogenaamde “demotica” oplossingen, kan er meer en meer centraal bediend worden, wat je in staat stelt om met weinig inspanning alle luiken open en dicht te laten gaan.
Net als er kwaliteitsverschillen zitten in lamellen, zitten er ook grote kwaliteitsverschillen in de beschikbare motoren. Ik ga hier miet een lijstje van goede en slechte motoren plaatsen, omdat ik niet beschik over test-data die uitwijst wat mijn gevoel zegt (ik heb dagelijks meerdere merken en typen motoren in mijn handen vanwege het reparatiewerk dat ik doe, waardoor ik bepaalde merken en typen motoren zelf nooit zou leveren, maar dat is een ander verhaal). Wel voel ik mij comfortabel om openlijk mijn voorkeur (en liefde) voor het werken met producten van Somfy uit te spreken. Niet alleen levert Somfy een super goede service, ook zijn hun producten robuuster dan de meeste andere merken, zijn ze beter bestand tegen water (let wel: zorg dat een motor niet onnodig nat hoeft te worden!), maar ook is het het meest gebuikte merk in Nederland en de meeste andere landen in Europa en Amerika. Daarnaast is Somfy behoorlijk toonaangevend wat betreft technologische ontwikkelingen, zo zijn ze ten tijde van het schrijven van dit artikel, de enige fabrikant van motoren die ook de stand van de motor terug kunnen koppelen (zogenaamde Somfy IO motoren), waardoor je ook als je niet thuis bent, op je telefoon kunt zien of je rolluiken of zonnescherm, open of dicht zijn.

Als eerste zijn er “motoren met de bedraadde schakelaar“. In de praktijk betekent dit dat er een schakelaar aan de muur zal worden bevestigd aan de kant waar de motor in het rolluik is gemonteerd. Voor sommige Home Demotica systemen is dat handig, omdat je dan ontvangers van zo’n demotics systeem achter de schakelaar kunt plaatsen.

Doorgaans adviseert Rolluik FIX de “motoren met afstandsbediening“, omdat deze vaak zeer eenvoudig op de Home Demotica systemen van de fabrikant aan te sluiten zijn en niet heel veel duurder zijn dan de bedraadde motoren. Somfy heeft bijvoorbeeld de TaHoma Switch als demotica systeem, welke ook systemen als Philips Hue en dergelijke aan kan sturen. Tevens kun je dat systeem weer koppelen aan je Google Home of Alexa, waardoor je de aansturing kunt centraliseren in 1 app op je telefoon.

Ook zonder demotica systeem is het werken met afstandsbedienbare motoren handig, omdat je er afstandsbedieningen zijn waarop je meerdere kanalen hebt. Je kunt dan 1 of meerdere motoren aan 1 kanaal koppelen, waardoor je bijvoorbeeld met een groep-kanaal, met 1 druk op de knop 4 rolluiken tegelijk open kunt doen.

Mocht je interesse hebben in een afstandsbediende motor van Somfy en niet weten of je nou voor een RTS motor of een IO motor moet kiezen, is vaak het antwoord; kies gewoon de IO motor. Qua prijs ontlopen de beide motoren elkaar niet echt en de RTS motoren gaan langzaam maar zeker uit de collectie, omdat ze minder mogelijkheden hebben dan de IO motoren (waarmee Somfy zich dus flink onderscheid. De enige reden waarom ik soms nog RTS motoren aanbeveel, is als mensen al een huis vol met RTS motoren hebben en van de bestaande afstandsbedieningen gebruik willen blijven maken. In andere situaties adviseer ik doorgaans altijd de IO motoren.

Wat je verder nog wilt weten over motoren, is dat er tegenwoordig vele typen motoren beschikbaar zijn die beschikken over obstakeldetectie en vastvries detectie. Deze motoren zijn een tikkeltje duurder dan motoren die niet over die techniek beschikken, maar op de lange termijn besparen deze motoren vaak onnodige reparaties. Het gebeurt erg vaak dat ik mag uitrukken voor reparaties als gevolg van een rolluik dat wordt geblokkeerd door een openstaand raam, of een stoel/tafel die per ongeluk onder het rolluik stond toen het dicht ging. Dit resulteert dan in veren die los springen. Bij vastvriezen kan hetzelfde gebeuren, maar ook kan een motor doorbranden bij vastvriezen. Dit zijn kostbare reparaties die eenvoudig te voorkomen zijn met een motor die dit soort gebeurtenissen kan detecteren. Een bijkomend voordeel van dit soort motoren is dat de lamellen worden bevestigd met zogenaamde “starre ophangveren”, welke ook blokkeren als met met grof geweld probeert het rolluik op te tillen (zeer inbraak werend dus). Deze starre veren mag je niet gebruiken in combinatie met een motor die geen obstakel-detectie heeft, omdat in het geval van een obstakel, de bovenste 5 lamellen doorgaans volledig kapot gedrukt zullen worden.

Dit waren de belangrijkste afwegingen voor het kiezen van het type bediening. Uiteraard mag je altijd bellen voor meer advies omtrent bedieningen en motoren. Omdat de aanschaf van je nieuwe rolluik een investering is voor vele jaren, is het belangrijk dat je goed geïnformeerd/geadviseerd bent. Omdat Rolluik FIX ook motoren los kan leveren, danwel kan komen vervangen, mag je ook bellen voor advies, als je al een rolluik hebt hangen. Het je een handbediend rolluik hangen en had je daar graag een motor in willen hebben, is ook dat 1 van de services die Rolluik FIX kan bieden!

Het type ophanging

Dit is een keuze die je als je een compleet rolluik aanschaft, niet zelf hoeft te maken (als het goed is). Er zijn wel wat verschillende type “ophangveren”, maar je leverancier zal afhankelijk van het type lamellen en het type motor de juiste ophangveren gebruiken. Zoals eerder aangegeven zijn er starre veren. Starre veren mogen alleen gebruikt worden in combinatie met een motor die beschikt over een obstakeldetectie en vastvriesdetetctie. Naast starre veren, heb je de (verreweg meest populaire) flexibele ophangveren, welke het voordeel hebben dat ze breken of losspringen als er een obstakel is dat zorgt dat het luik blijft steken terwijl de motor door draait. Het losspringen of breken, klinkt vervelend, want het betekent wel dat er een reparatie uitgevoerd moet worden. Het voorkomt echter grotere schade, dus dit is echt een goede oplossing voor de systemen waarvan de motor blokkeringen niet detecteert.

Afwegingen voor montage

Ook al hoef je zelf niet te gaan monteren, is het toch wel fijn als je weet wat de opties zijn. Uiteraard nemen we het liefst zelf op locatie een kijkje om obstakels te observeren en afwegingen te kunnen maken.

Je kunt kiezen voor montage op de muren. Dit is niet in alle gevallen de mooiste manier, maar als je raam naar buiten open gaat, of roosters geblokkeerd zouden worden is montage binnen de muren (in de dag) soms niet mogelijk. Ook is het belangrijk om af te wegen wat er qua stroom voorziening nodig zal zijn. Men bepaalt op basis hiervan, aan welke zijde de motor het beste kan worden gemonteerd en hoe de kabel voor de stroomtoevoer zo veel mogelijk uit het zicht kan worden gehouden. Dit soort zaken zullen tijdens het inmeten zo veel mogelijk met u besproken worden en jaren-lange ervaring zal zeker helpen om tot een advies te komen dat zal leiden naar de mooiste installatie.

Hopelijk helpen bovenstaande tips en adviezen een beetje bij het maken van de keuzes als u over gaat tot het bestellen van een nieuw rolluik. Bel of email gerust voor meer adviezen, of maak een afspraak om op lokatie te komen meten en adviseren.

Related Posts