voordelige rolluiken en zonwering reparatie in en om AMSTERDAM

Blog Post

Een rolluik voor de deur… wel of niet doen

Een rolluik voor de deur… wel of niet doen

Zoals je ongetwijfeld bekend is, heeft ieder zo zijn eigen reden om rolluiken op te hangen; isolatie, beveiliging, privacy, lekker donker, etc.. Bij het maken van jouw afwegingen, loop je al snel tegen de vraag: Rolluik voor de deur, wel of niet?

Als je jouw reden weet om luiken op te hangen, weet je snel waar je allemaal luiken wilt gaan ophangen. Ga je voor beveiliging of privacy? Dan zal je voornamelijk op de begane grond gericht zijn. Ga je voor isolatie? Dan zal je mogelijk het hele huis willen aanpakken. En is je reden vooral om de slaapkamer(s) lekker donker te hebben als het ‘s-ochtends licht wordt? Dan zullen de slaapkamers je volle aandacht krijgen.

Afwegingen

Stel nou dat jouw beweegreden beveiliging is, zul je ook overwegen of je de voordeur mee moet nemen of niet. Of als je voornaamste reden om aan rolluiken beginnen is, om je huis te isoleren, zal de voordeur (vaak met brievenbus gleuf) zeker ook door je hoofd gaan. Je zult gemerkt hebben dat je keuze of je wel of niet ook een luik voor de voordeur moet hangen, een wat lastigere keuze is, dan de keuzes voor alle andere ramen.

voordeur zonder rolluik

Rolluik voor de deur wel of niet… is het wenselijk?

Er zijn voordelen, anders stelde je jezelf deze vraag niet. Vaak is dus het antwoord op deze vraag JA. Want de voordeur is zeker een gevoelige plek als je je weert tegen inbrekers. Ook kost het de nodige moeite om je voordeur goed te isoleren als je er geen rolluik voor de deur hebt hangen.

Nadelen

Er zijn zeker nadelen die je moet afwegen:
– de belangrijkste afweging is deze: Stel dat er brand in huis uitbreekt, dan is je luik een obstakel. Je kunt volgens zeggen, met de nodige kracht het luik naar buiten toe er wel “uit lopen”. Ik heb dit zelf niet geprobeerd, maar heb een expert dit horen zeggen. Je moet er dan wel je schouders onder zetten. Stel jezelf echter de volgende vragen: Denk ik hier voldoende kracht voor te hebben? En denk ik dit te kunnen als ik in een benarde situatie zit?
– als je een brievenbus in de voordeur hebt, zal zodra het luik dicht is, die brievenbus niet meer bereikbaar zijn. Als dit het geval is, kun je overwegen om een brievenbus buiten de deur op te hangen. Deze hangt dan dus buiten het bereik van je rolluik. Of je zult een timer moeten installeren. Deze kan het rolluik van de voordeur automatisch ‘s-ochtends openen en ‘s-avonds weer dicht doet. Bijvoorbeeld om 7:00 uur en bijvoorbeeld om 22:00 of 23:00 uur, zodat je geen post hoeft te missen.
kijk ook even waar de deurbel hangt, want in veel gevallen zal deze achter het rolluik wegvallen. Hiervoor gelden dezelfde overwegingen als voor de brievenbus. Overweeg een bel buiten het luik te hangen of overweeg een timer te installeren. Hierdoor is je deurbel alleen beschikbaar is op momenten dat je gestoord wilt worden.

Advies

Als je besluit om een rolluik voor de deur te hangen, adviseren we je om de volgende zaken te overwegen:
Installeer een timer die het luik elke ochtend en avond automatisch open en dicht doet
– Zorg voor goede brandmelders in huis. Heb je een Smart Home brandmelder en een Tahoma? Dan kun je kijken of jouw apparatuur in staat is om bij brand automatisch het rolluik van de voordeur te laten openen. Houd dan wel rekening dat bij een stroomuitval dit alsnog niet werkt.
– Overweeg een brievenbus buiten het luik op te hangen. Hierdoor hoef je geen post te missen als je het luik ook overdag sluit, als je van huis weg bent.
– Overweeg om je deurbel buiten het rolluik op te hangen. Misschien is dit een mooi moment om een deurbel met een camera te installeren
– Zorg dat je wel altijd een werkende afstandsbediening van je rolluik op zak hebt. Bijvoorbeeld aan je sleutelbos, tegenwoordig zijn er lekkere kleine afstandsbedieningen. Of leg een afstandsbediening bij de buren of vrienden. Handig als je een keer buiten gesloten bent door een vergeten afstandsbediening of een lege batterij in je afstandsbediening.
– Als je echt heel bang voor inbrekers bent, overweeg dan montage met speciale anti-optil ophang veren. Met normale veren is het luik met grof geweld nog op te tillen. Doorgaans vertraagt dat genoeg en gezien het lawaai zal een gemiddelde inbreker zich hier niet aan wagen. Mocht je een reden hebben om te denken dat ze echt graag binnen komen, is dit een kleine extra investering.

Related Posts