voordelige rolluiken en zonwering reparatie in en om AMSTERDAM

Blog Post

Aanschaf dakkapel met rolluik: dit wil je weten

Aanschaf dakkapel met rolluik: dit wil je weten

Vraag me welke investering de meeste waarde aan je huis toevoegt (waarde voor geld) en ik zal je waarschijnlijk antwoorden: een dakkapel (als je tenminste een schuin dak hebt). Met een aardig forse investering voeg je doorgaans ook in 1 klap een flink aantal vierkante meters toe aan je “woonoppervlakte”.

Dakterras, uitbouw en veranda scoren overigens ook goed bij mij hoor, maar dat is wellicht iets voor een ander artikel.

Nu is op het moment van aanschaf, waarschijnlijk het enige waarvoor je interesse hebt; mooi afgewerkt en betaalbaar. Met deze wensenlijst kun je bij vrijwel alle dakkapel leveranciers prima terecht. Wil je echter ook een rolluik voor de ramen van je dakkapel, mag je wat beter gaan opletten. Iets waar je namelijk als laatste bij stil staat als je een dakkapel gaat aanschaffen, is onderhoud. En daar zul je later veel spijt van kunnen krijgen.

Onderhoud
Als er iets is dat vast staat als een huis, is het dat je vroeg of laat onderhoud zult nodig hebben aan je rolluik. Ook al heb je 5 jaren garantie, mag je er vanuit gaan dat je, ook nadat die termijn verstreken is, een keer onderhoud zult nodig hebben. Heb je binnen de 5 jaar iets, zal je zien dat het een probleem is waar geen garantie op gegeven wordt (losse ophangveren bijvoorbeeld). Hoe dan ook, garantie of niet, er zal vroeg of laat een keer een monteur bij je rolluik moeten komen. Vraag dus ten alle tijden hoe het zit met de bereikbaarheid van het rolluik ten behoeve van onderhoud. Vraag ook eens aan de leverancier van de dakkapel, of zij het service/onderhoud doen aan het rolluik, en wat de gemiddelde kosten zijn als er ophangveren vervangen moeten worden of als de motor defect is buiten de garantie termijn.

Bereikbaarheid
Waarom al deze stress? Nou omdat de meeste leveranciers van dakkapellen zelf geen service en onderhoud uitvoeren aan de rolluiken en er daarom in veel gevallen niet door ze wordt stil gestaan bij de onderhoudbaarheid van het rolluik. Dit zit hem vooral in de bereikbaarheid van het rolluik. Los van het feit dat het onhandig is om op een dak te werken, worden rolluiken vaak volledig weg gewerkt. Voor het oog is dit super, maar om de behuizing van het luik open te krijgen en een reparatie uit te kunnen voeren is dit vaak funest. Voor u als “gebruiker” een probleem? Jazeker, want een reparateur vinden die aan rolluiken werkt als het om een dakkapel gaat, is niet eenvoudig. Ik kom bijvoorbeeld alleen als het rolluik bereikbaar is (anders zal een timmerman de boel eerst bereikbaar moeten maken). Vind je dan een reparateur die bereid is te komen, dan zal indien het rolluik te “mooi” is weggewerkt, eigenlijk eerst een timmerman moeten komen om vakkundig de dakkapel (deels) te demonteren. Nadat de reparateur zijn werk heeft gedaan, zal de timmerman dan weer de boel mogen komen dicht maken. De kosten schieten vaak over de €1.000,00 voor een reparatie die onder normale omstandigheden nog niet een kwart zou kosten.

Onderhouds-onvriendelijk rolluik in/aan dakkapel
De kap van het rolluik zit doorgaans met 4 schroefjes vast. Links aan de onderkant en voorop, en rechts aan de onderkant en voorop. Als een rolluik achter de zogenaamde “overstek” (de plaat aan de voorkant, onder de dakrand van de dakkapel) wordt gehangen, hangt ie mooi uit het zicht, maar is de bereikbaarheid van vooral de schroefjes voorop, nihil. Dit is problematisch. Als de voorzijde van de kap van het rolluik te dicht bij de overstek in de buurt komt, kan de kap niet voldoende naar voren worden gekanteld, hetgeen nodig is om de kap te verwijderen (er is een speciaal klik-systeem, waarvoor de kap zo’n 30 graden moet kunnen kantelen). Ook dit is problematisch. In beide gevallen is het namelijk (vrijwel) onmogelijk om het rolluik te openen zonder de dakkapel deels te demonteren. Vanuit onderhoudsperspectief is het dus niet aan te raden het rolluik achter de overstek te laten weg-werken. In de tijd dat ik nog een poging wilde wagen om met dit soort dakkapellen te helpen, stond ik vaak 2 a 3 uren te worstelen om de dakkapel te demonteren en vervolgens ook weer een uur om de boel weer te monteren.
Er zijn dakkapellen waarbij het rolluik vanaf het dak in de kapel wordt getild. Men zegt dan dat je het dak-leer redelijk eenvoudig kunt verwijderen om bij het rolluik te komen. Dit is doorgaans niet waar. Logisch, want het dak moet waterdicht en weersbestendig worden achter gelaten. Dakleer zit dus netjes vast gelijmd en gesmolten en is niet eenvoudig te verwijderen. Wordt een rolluik van bovenaf geplaatst, zal je doorgaans geen onderhoud kunnen plegen of goede vrienden moeten worden met een dakdekker.

Onderhoudsvriendelijk rolluik in/aan dakkapel
Het kan ook onderhoud vriendelijk. Je kunt de dakkapel leverancier vragen om het overstek verder van het raam te plaatsen en slechts schroefjes van de onderzijde in de kap van de kast te laten schroeven. schroefjes voorop zijn niet nodig omdat de kap niet los zal kunnen komen en als dat al zou gebeuren, kan ie vanwege de overstek toch nergens heen. Als er voldoende ruimte tussen de overstek en het rolluik zit, zal je de kap van de kast voldoende kunnen kantelen om deze open te maken. Nu zal er een stuk eenvoudiger toegang tot het rolluik verschaft kunnen worden en is onderhoud weer enigszins te doen. Zelfs ik zal nu de klus niet afslaan. Een andere optie is door het rolluik voor de dakkapel te plaatsen, of deels onder de overstek. Dit is vaak wat minder fraai om te zien, maar wel bereikbaar zoals elk ander rolluik. Een laatste optie (en dat is nog niet zo’n verkeerde eerlijk gezegd) is een rolluik aan de binnenzijde. Het rolluik wordt dan aan de binnenzijde boven de kozijnen geplaatst, waardoor je eventueel onderhoud van binnenuit kunt doen. Er zal dan aan de binnenzijde een kunststof plaat boven de kozijnen zichtbaar zijn. Houd deze alsjeblieft bereikbaar. Sommige mensen kitten deze platen dicht, of stuken ze weg (ja het gebeurt echt), of wat ook veel gebeurd is dat bij de afwerking van de dakkapel een verlaagd plafond wordt geplaatst, zonder toegang tot de kunststof plaat. Let er alstublieft op dat u dit laatste niet doet. Als u perse een verlaagd plafond wilt plaatsen met spotjes (hetgeen super mooi is) maak dan voor de laatste 15 centimeter een verwijderbare plaat, zodat er toegang tot het rolluik is, indien dit nodig is.

Reiniging
De allerlaatste gedachte die ik u mee wil geven is het bereikbaarheid van de binnenzijde van het rolluik. Want na een jaar of 5 zal het “weer” in het rolluik gaan zitten. Reinigen van rolluiken in dakkapellen is niet iets dat je graag van buitenaf doet, dus als het enigszins kan in de portemonnaie, zou ik zeggen: hoe meer ramen naar binnen toe open kunnen, hoe beter.

Wilt u meer adviezen omtrent zonwering en dakkapellen, bel dan gerust eens.

Related Posts