voordelige rolluiken en zonwering reparatie in en om AMSTERDAM

Blog Post

Winter Voorzichtigheid

Winter Voorzichtigheid

In de winter helpen je rolluiken je flink te besparen op je energie rekening, maar let op! want in dit jaargetijde hebben je rolluiken ook extra te lijden. Gelukkig kun je met een paar handige tips, de mate waarin je luiken lijden, flink beperken. Voorkom onnodige schade aan je rolluiken in de winter.

Winter is zo’n jaargetijde waarin je met een glimlach naar je rolluiken kijkt omdat je je, als het buiten sneeuwt, zult realiseren hoeveel extra isolatie (en dus besparing) je rolluik je oplevert. Zonder rolluiken voor je raam, ligt namelijk de hoeveelheid afkoeling in huis via je ramen, door kou van buiten, zo’n 25% hoger. Je bespaart hierdoor met je rolluiken dus flink op je stookkosten.

Bevroren raam met rolluik

Echter is de winter ook het jaargetijde waarin een rolluik van de ene op de andere dag ineens kan stuk gaan. Als je het weer in de gaten houdt, kun je de schade aan je luiken enigszins voorkomen, of in elk geval fors beperken.

Als het flink sneeuwt, of gesneeuwd heeft, is het aan te raden om voor je luiken dicht gaan (let dus extra goed op als je luiken op tijd geprogrammeerd zijn, of aan een lichtsensor zijn gekoppeld) te controleren of er geen flinke hopen sneeuw onder je luik zijn opgespaard. Een flinke hoeveelheid sneeuw op een hoop, kan behoorlijk wat gewicht dragen, waardoor het 2 negatieve effecten op je luiken kan hebben:
– het kan ervoor zorgen dat je luik scheef gaat hangen, nadat het aan een kant op een hoop sneeuw leunt als het luik dicht is. Doordat je lamellen scheef gaan hangen, kan het luik dusdanig veel weerstand creĆ«ren dat de ophangveren kunnen afbreken of losschieten.
– het kan ervoor zorgen dat je rolluik ‘s-nachts vast vriest in de sneeuw, waardoor het de volgende dag niet meer omhoog kan. Als je luik niet tegen dit soort weerstand is beschermd (modernere/duurdere luiken hebben wel zo’n beveiliging), kunnen de ophangveren afbreken, of erger nog, je motor kan stuk gaan, waardoor het luik helemaal niet meer omhoog komt (ook niet nadat het gedooid heeft).

Ben je vergeten om op tijd te gaan controleren en zie je, dat je luik al scheef hangt doordat het op een hoop sneeuw is gaan leunen, is er nog geen man overboord. Til het luik voorzichtig een klein stukje op (liefst zodat het horizontaal komt te hangen), zodat je de sneeuw (of ijs) er onder vandaan kunt halen. Wacht hiermee niet tot de volgende dag, want dat kon je wel eens onnodig “duur” komen te staan.

Gaat het flink vriezen als je luiken eenmaal dicht zijn, loop dan de volgende dag voor je luiken open gaan eerst even al je luiken na, om te controleren of geen van de luiken is vast gevroren. Zitten je luiken aan een timer? zet de timer dan tijdelijk in “vakantie modus” of “uit”, zodat je de luiken gecontroleerd open kunt doen. Je zou dan kunnen wachten tot de zon op komt en het voldoende gedooid heeft. Je kunt ook luik voor luik openen en bij het luik gaan staan dat je opent, zodat je het direct merkt als het luik vast zit en je het openen kunt stoppen. Heb je geen zin in al dat gedoe, probeer dan minimaal tijd te maken om dit wel te doen op hogere etages, omdat de kosten voor een reparatie aanzienlijk hoger liggen voor etages, die hoger zijn dan de eerste etage (in verband met huren van een hoogwerker e.d.).

Als je een paar dagen weg gaat en het kan mogelijk gaan sneeuwen of vriezen, is enorm verstandig om tijdens je afwezigheid de timers van je luiken uit te zetten. Je kunt in die periode namelijk geen zicht houden op hoe goed je luiken al dan niet kunnen bewegen. Maar zien “inbrekers” dan niet extra gemakkelijk dat ik niet thuis ben? dat blijft speculeren, maar je luiken kunnen evengoed overdag ook dicht zijn vanwege de isolatie die ze toevoegen. Een inbreker zal niet zo snel geneigd zijn om aannames te doen, maar hij/zij zal wel extra vertraagd worden door het moeten prutsen om de luiken open te krijgen, en daardoor sneller op zoek gaan naar huizen die ook verlaten lijken (doordat er bijvoorbeeld geen auto voor de deur staat) en die geen rolluiken hebben. Maar je zult zelf die afweging moeten maken.

Related Posts